Má povinné čipování psů od roku 2020 vůbec nějaký smysl?

Povinné čipování psů v praxi?pes
zpět

Všude si můžete přečíst, jak sněmovna zasahuje proti množírnám, dokonce vznikl nový zákon, který má boj proti množírnám podpořit. Má však tento zákon vůbec smysl?

Má povinné čipování psů od roku 2020 vůbec nějaký smysl?

Bič na zodpovědné pejskaře nebo smysluplná regule? Odborníci žádná pozitiva zákona nenašli!

Povinné čipování psů od ledna roku 2020 v praxi bude znamenat to, že pokud budete chtít mít u psa platné povinné očkování proti vzteklině, tak musí mít Váš pes také čip. V normálním běžném životě tedy nebude stačit, že investujete do povinného očkování proti vzteklině, psovi jej aplikujete, tak i přesto všechno nebude Váš pes platně očkován, dokud mu nedáte i čip. 

Mikročip má rozhodně smysl, pokud je registrovaný, na platnost očkování dosud žádný vliv neměl. 

Mikročip obecně slouží hlavně pro identifikaci psa, zejména při jeho ztrátě. Pokud má pes však mikročip, který jeho majitel nezaregistruje v Národním registru zvířat, tak je k ničemu. To však nový zákon za povinnost majiteli psa už neukládá.

Zároveň je absurdní, že povinnost čipu spadá až na psy od 6ti měsíců věku, tudíž právě problematiku množíren, absolutně neřeší. 

Řešil by ji například tehdy, kdy by ukládal chovatelům psů povinnost čipovat štěňata a registrovat je, tím by se vytvořila pružná databáze všech odchovaných štěňat od jednoho chovatele a tedy i jejich skutečný počet. Otázkou zůstává, zda ,,chovatelé,, - množitelé, kteří mají sklepy a stodoly plné klecí se psy, by nějakou povinnost čipu plnili. 

srdcar5

Komora veterinárních lékařů tvrdí, že tato povinnost prý pomůže lépe odhalovat nelegální chovy psů- množírny.

Nikdo však nedokázal přesně vysvětlit jak. Povinné čipování pouze rozčiluje všechny zodpovědné chovatele psů, kteří mají například starého psa na vesnici, jdou s ním každoročně na veterinu na očkování a zase domů. Spousta majitelů psů totiž stále nepřišla na chuť čipování psů, pouze dají na obojek psovi jmenovku s číslem, pro případ ztráty a odmítají psovi mikročip aplikovat.

Zároveň tedy ani veřejnost, ani odborníci na problematiku týrání zvířat nevidí jediný smysl mikročipu v boji proti množírnám. 

Kontrolu platného očkování bude moci provádět pouze úřední KVS.

Jaká je tedy šance, že se na nenačipovaného psa přijde? Minimální. Ovšem je to další zákon, který ukládá úředníkům povinnost na ohlášené případy reagovat a vyrazit na kontrolu. Pokud si myslíte, že platnost Vašeho očkování u psa může provést například strážník městské policie, tak jste na omylu. Ten Vás může pouze pokutovat za volně pobíhajícího psa nebo za neodklizení exkrementu po svém psovi. 

Kdy začnou příslušné orgány opravdu jednat v boji proti týrání zvířat a množírnám?

To, zda se ledy opravdu někdy hnou a týrání zvířat se bude tvrdě trestat je stále nejisté. Zatím se podařilo pouze vymyslet nesmyslný zákon, který je spíše obchodní záležitostí, kdy si majitelé psů u veterináře opět připlatí za další úkon navíc, který když nedotáhnou do konce, což je zaregistrování mikročipu psa, tak absolutně nemá smysl!

 

 

Psi zavření ve sklepech domů, psi bez přísunu krmiva a vody, továrny na štěňata ve stodole se stále řešit nedaří. Vzpomeňme si na týraného Ronnyho, zmrzačené štěně Sookie, kterému někdo přerazil páteř. To všechno se stále děje a naopak, otřesných případů přibývá. Co se ještě bude muset stát, aby zákony na týrání zvířat začali připravovat odborníci na slovo vzatí a ne pouze populisté, kteří se ohánejí slovem množírna?

Copyright fotografie pixabay.com, youtube.com, stansesrdcarem.cz

Líbil se vám článek?
Přidejte se k našim fanouškům!
Soutěžte o zajímavé ceny!

A jaký je váš názor? :)

Přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme sami. A já děkuji, že mám tak skvělou rodinu přátel, které mám ráda a vážím si jich.
Další myšlenky ...



Staňte se naším fanouškem na2

Příbuzné téma

Líbí se vám náš obsah?Staňte se prosím našimi fanoušky na facebooku.
MENU